maj 13, 2020

Vår guide till att inreda en liten balkong

3 min read

Panorama of cozy balcony with city view and simple wooden table and chairs

När dagarna blir längre och solens strålar äntligen börjar värma igen, efter vad som känts som en evighet av kyla och mörker, så letar vi oss alla ut för att få den dagliga dosen d-vitamin. När temperaturen återigen tillåter en att sitta utomhus utan tre lager av tjocktröjor och jackor, finns det inget bättre än att sätta sig ute på balkongen. Har du lyxen att ha en egen balkong så borde du ta vara på den och njuta av att kunna gå ut och sätta sig när man känner för det. Har man dock inte inrett sin balkong på ett bra sätt kanske det inte lockar så mycket att spendera tid där ute. Därför är det viktigt att inreda sin balkong på ett trivsamt sätt så att man får till den där riktigt hemtrevliga känslan. Har du en stor balkong är det inte så svårt att inreda, men har du däremot en liten balkong kan det vara lite mer utmanande. Vi presenterar därför här några tips på hur man kan inreda en liten balkong för att få den både funktionell och mysig.

När du börjar planera din balkong är ett bra första steg att tänka “vad tycker jag om att göra på balkongen?”. Tänker du däremot “sola” så är det nog passande att du prioriterar plats till en bekväm solstol där man kan sitta länge. Är svaret däremot “äta” så ska du prioritera att försöka få till en matplats som får plats. Beroende på hur pass liten din balkong är så finns det olika alternativ för matplatser. För den riktigt lilla balkongen finns små bord som man hänger på balkongräcket, det vill säga det står inte på golvet. Dessa balkongbord kan i vissa fall även fällas ned när man inte använder det och det är ett supersmart sätt att spara plats. Till bordet behövs såklart stolar. Fundera på hur många du skulle få plats med, två går nog men kan det gå med en tredje? Eller blir det för trångt då? Det finns små och nätta stolar som passar att ha på balkonger. Ibland kan dessa stolar till och med fällas ihop så att man kan ställa de åt sidan när man inte använder dem. Ett annat alternativ är att ha pallar. Pallar tar inte så mycket plats och du kan stapla dem på varandra.

Möblerna utgör grunden när du ska inreda din balkong eftersom de avgör vad balkongen huvudsakligen ska användas till. När du fått till den delen återstår en annan viktig del, nämligen att göra balkongen mysig och trivsam. Till att börja med är det viktigt att ha något på golvet, vanligt är att man har trätrallar. Har man inte plats för trätrallar är det en bra idé att ha en matta på golvet, men ha då en matta som till exempel är gjord i plast och som tål att ligga utomhus. Det är väldigt fint att dekorera sin balkong med växter, har du en liten balkong kanske det inte finns så mycket plats men lite mindre växter ska nog gå att klämma in. Något som höjer mysfaktorn på balkongen med många snäpp är att ha någon typ av belysning, det kan till exempel vara ljuslyktor eller ljusslingor på balkongräcket. Ge din balkong lite kärlek så kan du skapa en egen lite oas där du kan spendera många härliga stunder, du kommer tacka dig själv!