maj 13, 2020

Tips för att renovera gamla garderober

3 min read

Vintage wardrobe, old furniture. Shabby style interior, furniture from rustic chalk paint. Handmade Provence room style, wood texture.

Känner du att dina gamla garderober skulle kunna behöva en uppfräschning? Det behöver faktiskt inte vara så svårt! Att renovera garderoben behöver absolut inte innebära att allt ska rivas ut och sen bygga ny garderob från grunden. Att skapa känslan av en ny garderob behöver faktiskt inte kräva alls mycket ansträngning men kan ge stor effekt. Här har vi samlat några tips för dig som uppnå stor förändring med lite arbete.

När du ska renovera din garderob är såklart första steget att rensa ur den. När garderoben är tom får du en tydlig överblick av det du har att jobba med. Det första du kan notera är hur stor garderoben är och om ytan är utnyttjad på rätt sätt. Finns det hyllor i garderoben och är dessa optimalt placerade? Helst vill man ju ha så smart förvaring som möjligt i sin garderob för att dels få plats med så mycket som möjligt och dels kunna hålla det organiserat. Om det verkar som att hyllorna skulle kunna ha en bättre placering är det värt att kika på om de kan bli flyttade på ett smidigt sätt som inte kräver att hela garderoben rivs ut. Om hyllorna är fastskruvade skulle det till exempel kanske inte vara alltför svårt att skruva loss dem för att sedan skruva fast dem igen med bättre placering. Om du känner dig osäker är det bäst att fråga någon som är lite kunnig om råd eller kanske låta det vara.

Ett väldigt enkelt sätt att renovera gamla garderober är att måla om. Ett tips är att måla insidan i vitt eller någon annan ljus färg eftersom garderoben då blir ljusare och det blir lättare att se kläderna. Dessutom uppfattas garderoben som större om insidan är ljus och den får genast en ny och fräsch känsla. Du behöver såklart inte välja vitt utan det är helt upp till dig vilken färg du vill ha. Varför inte välja din favoritfärg? Om du ångrar dig kan du nämligen bara måla om igen. Att måla hela insidan av garderoben kan ge en snygg effekt eftersom allt blir enhetligt. Innan du målar måste du dammsuga garderoben så att det inte är något damm eller smuts på golvet eller i hörnen och det är bra att våttorka hela insidan så att ytorna är helt rena. Det kan också vara en bra idé att sandpappra lite för att få färgen att fästa bättre.

Känner du att du vill ta garderobsrenoveringen till nästa nivå? Ett häftigt alternativ är att tapetsera insidan av garderoben. Det kräver lite mer arbete och är lite pilligare men slutresultatet kan bli riktigt snyggt och ge en lyxig känsla. Du behöver inte vara en expert på att tapetsera om du vill testa att tapetsera i garderoben eftersom att eventuella små skavanker ändå inte kommer synas. Ytterligare ett tips för att uppnå en lyxig känsla i garderoben är att sätta in lampor. Det finns små lampor som man till exempel kan sätta på undersidan av hyllor och med dessa blir det även mycket lättare att se kläderna och annat innehåll. Det går att installera lamporna så att de tänds när garderobsdörren öppnas vilket är både smart och snyggt.

När du är färdig med att renovera din gamla garderob är det viktigt att du väntar med att lägga tillbaka allt i garderoben innan all eventuell färg eller tapetklister har torkat. Sedan kan du glädjas åt att du helt på egen hand lyckats fixa en ny och fin garderob.