december 14, 2020

Silverfiskar i lägenhet – Vad gör man?

2 min read

Har du fått sällskap av små halvt genomskinliga fiskliknande småkryp som simmar omkring på golvet i badrummet? Oj, då har du fått besök av så kallade silverfiskar. De kan vara ena envisa rackare som inte vill ge sig av i första taget. Så vad gör man egentligen åt de små rackarna? 

 

Varför får man silverfiskar 

Silverfiskar kommer i regel upp från avlopp och golvbrunnar. De älskar fukt. Men såna där äckliga små gynnare kan även bero på en fuktskada i lägenheten Och om du får upp dom genom golvbrunnen kan det till och med vara på grund av att grannen har en fuktskada. 

 

Silverfiskar har funnits i 400 miljoner år och tycks nästan uppstå av sig själv. Men det är på grund av fukt och dessutom ofta genom fukt i samband med smuts som de uppstår. Om de kommer tillbaka efter det att du tycker att du har fått bort dom, kolla lite extra efter fuktskador. 

 

Vad gör man åt silverfiskar i lägenheten?

Du behöver inte oroa dig för att du ska behöva söka ny bostad bara för att du har fått silverfiskar. Det finns bra sätt att bli av med dom. Först och främst ska man så klart inte låta dom härja fritt. Framförallt inte om du gillar böcker. För sånt tycker de om. Särskilt gillar de att tugga på klister som finns i bokband, frimärken och så. Därför så ska du hålla dom borta. 

 

Men det positiva är att de i regel brukar försvinna av sig själva efter ett tag bara man håller torrt och rent runt golvbrunnen. Det är kanske inte det allra lättaste när man badar och duschar stup i kvarten. Men när du inte gör det så håll torrt och se till att du håller golvbrunnen under badkaret så rent som möjligt. Efter ett tag brukar man som sagt inte se dom mera. 

 

Om man vill ta i lite hårdare med silverfiskarna så kan man spraya lister och kanter med rödcederträolja. De gillar nämligen inte doften och vill hålla sig borta från sånt. Om man har svårt att hitta sån olja kan man lägga ut doftblock av ceder. De fungerar ganska bra de med. Lister och kanter kan man då istället smörja med ättika. Det är inte riktigt lika effektiv, men brukar hjälpa att hålla de små silverfiskarna på avstånd.