december 14, 2020

Sanera inrökt lägenhet

2 min read

Röklukt är något av det svåraste och mest envisa man kan ge sig på att försöka sanera i en lägenhet. Röken kommer in över allt och med den kommer nikotinet och tjäran in överallt tillsammans med 4000 skadliga kemikalier. Det är ingen lätt match man ger sig in i. Men om man ska sanera en inrökt lägenhet är det viktigt att man gör det ordentligt. 

Hur illa inrökt är lägenheten? 

Om du bara röker lite då, försöker röka smart och vädrar mycket mellan varven kan man hoppas på att en sanering inte behöver vara så svår. Om du däremot är kedjerökare och har bott i lägenheten och rökt där under många år har du en mycket svår kamp framför dig. När tapeterna är missfärgade och väggarna luktar gammal industristad så ha du mycket jobb framför dig.  

Du måste förstås bestämma dig för om du vill sanera din inrökta lägenhet själv, låta proffs sköta det eller bara sticka därifrån när du ska flytta och låta hyresvärden ta hand om det. Men det är bäst att du tar hand om det. Det är inte ovanligt att en sanering av en professionell saneringsfirma går på tio- tjugotusen kronor. Men om du gör det själv kanske du kan lyckas hålla det nere till några tusen. Och om du har riktig tur så blir det en lätt match. 

Hur sanerar man en lätt inrökt lägenhet? 

Om du bara har rökt lite grann i lägenheten eller haft en fest så kan du använda ättika. Ställ helt enkelt en skål med ättika i mitten av rummet och låt den stå där en dag. Ättikan samlar ihop odören och neutraliserar den. 

För en mer inrökt lägenhet men utan skador kan man använda en ozonkanon. EN sådan går att köpa för runt 3000 kronor. Mne man kan även hyra den för några hundralappar per dag. Tre dagars användning brukar behövas för att få bort doften. 

Hur sanerar man en svårt inrökt lägenhet?

Om du är en riktig storrökare är det nog tyvärr snarare så att du måste byta ut alla tapeter, heltäckningsmattor, och måla om lägenheten. Även när man byter ut tapeter behöver man först måla med så kallad spärrfärg. Det kan alltså ta en tid att sanera en inrökt lägenhet, så om du ska flytta ut ur din lägenhet, planera saneringen i god tid.