december 14, 2020

Ljudisolera lyhörd lägenhet

2 min read

Om du bor i en väldigt lyhörd lägenhet kan det förstås kännas jobbigt att behöva höra allt vad grannarna gör. Man vill gärna inte avlyssna gräl, höra grannens musik eller bli störd i natten av toalettspolanden. Jo, att bo i en lyhörd lägenhet kan vara en riktig plåga. 

Så vad kan man göra själv om man bor i en lyhörd lägenhet? Först och främst kanske man ska tänka på att inte hyra en lyhörd lägenhet det första man gör när man ska planera att flytta hemifrån. Om olyckan skulle framme och man råkar bosätta sig i en högljudd lägenhet har du de enklaste sätten här att ljudisolera lägenheten själv. Detta kan man göra på olika sätt. 

Fem sätt att ljudisolera en lyhörd lägenhet

Här är fem beprövade sätt att ljudisolera en lägenhet som kan hjälpa dig: 

  1. Möblera om

Ett enkelt sätt att få bort en del ljud är att ställ garderoberna mot väggen där ljuden kommer ifrån. Det tar inte bort mycket ljud, men om du inte har alltför stora problem kan det vara ett sätt att börja med.   

  1. Äggkartonger 

Äggkartonger kan sättas på väggar och så kan man dekorera tak med dom. Det är ett beprövat och effektivt sätt som bara har ett problem: Det krävs väldigt många äggkartonger. Hur många ägg kan du egentligen äta? 

 

  1. Draperier & ljuddämpande tyger 

 

Man kan täcka väggarna med tjocka tyger, gärna i flera lager eller med många väck. Det finns även speciella tyger och material som är gjorda för att täcka väggarna med. Google på ljuddämpande material 

  1. Tjocka mattor 

 

Tjocka mattor är bra både för grannarna nere och för att få bort en viss mängd ljud i hemmen. Ljud studsar uppåt, så det kan vara en bra idé att gå samman med grannar både ovan och under för att hjälpas åt att dämpa ljuden genom att alla har tjocka heltäckningsmattor. 

 

Vad mer man kan göra för att ljudisolera lägenhet

 

Om du tycker att det är alldeles för mycket ljud hela tiden hemma hos dig, så be hyresvärden göra något åt saken. Om det inte händer något,  kontakta miljö- och hälsoskyddskontoret för att få en bedömning av bullernivåerna. Om ljudnivån är en olägenhet så är det faktiskt hyresvärdens skyldighet att hjälpa dig. Du kan även kontakta hyresgästföreningen för råd om just din situation.