oktober 2, 2020

Hur får man en lägenhet snabbt – Råd för boendesökanden

3 min read

Det är ingen hemlighet att lägenhetsökandet kan bli långt, och detta på grund av brist på lägenheter samtidigt som efterfrågan ökar. Den stora frågan på många personers läppar just nu är därför ”Hur får man en lägenhet snabbt?” och det är den här frågan som vi ska besvara nedan i form av diverse tips samt råd. Ha råden i åtanke vid bostadssökandet och lycka till!

 

Försök att få ett förstahandskontrakt

 

När man hyr en lägenhet kan man antingen hyra i första hand eller andra hand, och den förstnämnda syftar på att man hyr direkt av en hyresvärd. Om man hyr i andra hand väljer man att hyra en lägenhet från en person som redan hyr lägenheten av en hyresvärd. Anledningen till att det kan vara bättre att rikta sig till ett förstahandskontrakt är då man vanligtvis får hyra lägenheten hur länge man vill samt att man skyddas av ett starkt besittningsskydd.

 

Om man hyr i andra hand kan det hända att personen som hyr ut lägenheten till en enbart vill att man ska bo där under en bestämd tid, så det kan kännas som om bostaden inte riktigt tillhör en själv. Hur får man en lägenhet snabbt om man då vill ha ett förstahandskontrakt? Tyvärr måste man i de flesta fallen ställa sig i kö, och det kan ta ett tag innan man får en lägenhet på det här sättet. Andrahandskontrakt går ofta mycket fortare att få, men har som sagt en rad nackdelar.

 

Ha ett samtal med en privat hyresvärd

 

Huruvida man får en dyr eller billig lägenhet när man hyr beror på området som man väljer. Att exempelvis hyra en lägenhet i Stockholm kan bli 300 % så dyrt jämfört med att hyra en lägenhet i Åmål, så välj plats efter plånboken – men bli inte för kräsen.

 

Om man fortare vill få en hyresrätt kan det vara värt att ta kontakt med privata hyresvärdar då det är vanligt att privatpersoner äger en fastighet istället för företag. Om man uppvisar en positiv sida och förklarar hur ens situation ligger till kan det hända att hyresvärden vänder sig till just en själv nästa gång en lägenhet blir tillgänglig.

 

Sist men inte minst gällande frågan ”Hur får man en lägenhet snabbt?”. Om man har kontantinsatsen för att köpa en bostadsrätt är detta det allra fortaste sättet då man har ganska många bostäder att välja mellan och enbart behöver vinna en budgivning för att få lägenheten.