maj 13, 2020

Fördelar och nackdelar med hyresrätt

3 min read

Part of Modern residential flat apartment building exterior. Detail of New luxury house and home complex. Fragment of City Real estate property and condo architecture. Copy space. Blue sky

Hyresrätt är en boendeform där hyresvärden äger fastigheten och hyr ut den till dig. Det finns olika typer av hyresvärdar och kan till exempel vara kommunen, ett företag eller en privatperson. Som hyresgäst så låter hyresvärden dig bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra. Det innebär därmed att du som hyresgäst inte äger ditt boende.

Det finns många fördelar och nackdelar med att bo i hyresrätt. Till att börja med så krävs ingen kontantinsats. Om man köper en bostad så krävs en kontantinsats och denna är ofta på flera hundratusen kronor. De flesta behöver spara väldigt länge för att få ihop så mycket pengar, dessutom behöver man bo någonstans att bo medan man sparar pengar och då väljer nästan alla att hyra något så länge. Den enda insatsen som kan krävas när man flyttar in i en hyresrätt är en deposition. Depositionen är oftast tre månadshyror och är därmed en bråkdel av en kontantinsats för en bostadsrätt. Depositionen får du dessutom tillbaka sen när du flyttar ut om du lämnar den i bra skick. Att du inte behöver investera något i lägenheten är även det en fördel eftersom du då inte riskerar att förlora några pengar. Vad som dock kan göra det mer komplicerat just i dagsläget är att coronaviruset gör det mer komplicerat att hitta en hyresrätt och gå på visningar som vanligt.

En annan fördel med att bo i hyresrätt är att det är väldigt bekvämt. Detta eftersom att hyresvärden har en del ansvar för boendet vilket gör att du inte behöver engagera dig lika mycket. Till exempel är det i många fall så att om något går sönder i lägenheten så hjälper hyresvärden till med att ordna med reparation. Något som dock kan vara en nackdel är att du som bor i hyresrätt inte kan renovera eller bygga om i lägenheten hur som helst.

Något som också kan ses som en nackdel med att bo i hyresrätt är att du inte kan tjäna pengar på ditt boende, det vill säga sälja med vinst på så sätt som man kan göra med bostadsrätter. Dock är hyresrätt en rätt trygg och riskfri boendeform, i synnerhet om du har ett förstahandskontrakt. Ett förstahandskontrakt är nämligen ofta tillsvidare vilket innebär det inte gäller för en tidsbestämd period. Då är det nämligen oftast upp till dig som hyresgäst att välja hur länge du vill bo kvar.

Den stora fördelen med att bo i hyresrätt är nog trots allt att det är ekonomiskt möjligt för de allra flesta. I större städer kan det vara höga hyror, men läget på bostadsmarknaden speglas även på priserna att köpa bostäder så det innebär att t.ex. bostadsrätter även dem kommer vara dyra. Att bo i hyresrätt är något som i princip alla gör under åtminstone någon period i livet. Vissa tycker att det är ett mycket enklare och bekvämare alternativ, andra bor i hyresrätt medan de sparar pengar till en kontantinsats eller letar efter ett boende att köpa. Vad man än har för preferenser och krav på sitt boende så finns det garanterat boenden att hyra som passar för dig.