oktober 2, 2020

Fixa drömhuset – Rita det själv

2 min read

Stylish apartment interior with modern kitchen. Idea for home design

Drömmer du om det perfekta huset? Har du inte hittat ett hus som passar dina krav och önskemål? Ibland finns det tyvärr ganska få hus på marknaden. Om du inte kan hitta ett passande hus, kan du alltid rita det och bygga det själv från grunden! Att rita hus själv är det bästa sättet att få till precis det hus man alltid har drömt om.

Varför ska man rita sitt eget hus?

Att rita eget hus är som sagt det bästa sättet du kan få till ditt drömhus på. Bara du vet vad det är du behöver och drömmer om. Det är du som har alla detaljer i ditt huvud. Därför är det bäst att du ritar ut dem själv. Det kan även vara lättare att visualisera slutresultatet när allt finns uppritat. Det är även lättare att hitta eventuella fel eller annat som man skulle behöva ändra för att få huset helt perfekt.

Att rita eget hus kan även vara bra när det inte finns speciellt många hus tillgängliga på bostadsmarknaden. Bostadsmarknaden ändras hela tiden. Om det inte finns några hus måste det byggas nya.

Hur fungerar det?

Den första delen I att rita eget hus är att hitta en metod eller ett program som passar dig och dina kunskaper. Vissa föredrar att rita upp sina hur på rutat papper, medan andra föredrar mer digitala metoder. Om man vill använda sig av digitala metoder finns det mängder av olika program att välja bland. Du kan rita ditt hus i både 2D eller 3D. En 2D ritning är bra när man ska försöka visualisera planlösningen och räkna ut hur stort varje rum ska vara. En 3D ritning är bra när man vill kunna se hur huset kommer att se ut i verkligheten.

Läs på lite om bygglagstiftningen innan du börjar rita eget hus. Det finns nämligen lagar och regler för vad man få och inte får göra. Detta är något som många missar när de ritar sina hus.

Du kan ge jobbet till någon annan

Har du inte tid eller kunskap att rita eget hus på egen hand? Då kan du alltid låta någon annan göra jobbet åt dig. Det finns många företag och arkitekter som gärna tar på sig uppdraget om att förverkliga dina husdrömmar. Du kan alltså få ett specialritat hus utan att behöva rita det själv. Du kan även låta en arkitekt hjälpa dig med grunderna, medan du själv ritar ut detaljerna.