maj 13, 2020

En checklista för flyttstädning av hyresrätt

3 min read

Modern interior design of apartment, dining room with table and chairs, living room with sofa, hall, panorama 3d rendering

När du flyttar ut ur din hyresrätt vill du såklart lämna den i ett bra skick, och det innebär att lägenheten måste städas grundligt och ordentligt innan det är dags för nästa hyresgäst att flytta in. En flyttstädning är mycket mer omfattande än en vanlig städning, här räcker det inte att ta ett varv med dammsugaren och dammtorka lite. Punkterna som vi presenterar här är bra att ha med på din checklista för flyttstädning av din hyresrätt. Första steget vid en flyttstädning är såklart att tömma ut dina ägodelar så att lägenheten är tom. Därefter måste alla lådor, skåp och andra skrymslen i till exempel köket, badrummet eller garderober torkas ur. När dessa utrymmen är tömda kommer du bli förvånad över hur mycket smuts som samlas där utan att man märker det. Skåp behöver rengöras både invändigt och utvändigt, vilket innebär att även skåpsluckorna behöver våttorkas med en fuktig trasa.

Nästa steg vid flyttstädning är att alla ytor i din hyresrätt måste dammtorkas och ytor i köket eller badrummet kan behöva skrubbas. När du rengör ytorna är det bra att använda en rengöringsspray, denna ser till att det verkligen blir rent men gör också att det luktar fräscht och nystädat. I kök och badrum kan det behövas en extra stark spray som till exempel tar bort kalk eller smuts som satt sig ordentligt. Köket är det rum som kommer kräva mest jobb. Detta eftersom alla vitvaror måste rengöras. Till exempel måste kylskåpet torkas ur ordentligt och du kan behöva ta ut hyllor och lådor och diska dem. Även spisen och ugnen måste rengöras ordentligt och har du en mikrovågsugn måste den också skrubbas likaså spisfläkten. I badrummet måste avlopp rensas och toaletten grundligt rengöras.

Därefter är det dags att plocka fram dammsugaren. Det är smart att dammsuga efter att man dammtorkat eftersom att det kan falla ner damm och smuts på golvet när man dammtorkar. Så om du dammsugit innan det så kommer du behöva dammsuga en omgång till vilket ju känns lite onödigt. Dammsug alla golvytor i lägenheten noggrant men du får heller inte missa att dammsuga lister. På lister samlas det damm och det är ett ställe som är enkelt att missa i vanliga fall. Efter att alla ytor är noggrant dammsugna är det dags för att svabba golven. Det är extra viktigt att svabba ordentligt i kök och badrum eftersom golven där tenderar att få mer fläckar av olika slag. Du kommer snabbt märka att en flyttstädning tar en hel del tid och är väldigt omfattande, men följer du dessa steg så kommer din hyresrätt till slut vara skinande ren och redo för en ny hyresgäst.